категорії: блоґ-запис

"Тиха сенсація" Млади The Ukrainians 01. 2006

теґи: Млада, джаз, Етно, співачка, УкраїнСКА, фольк

На порозі нового 2006 року в київському арт-клубі «44» відбулась презентація дебютного альбому «Ой весна, весна…»(та відео кліпу до нього «Сидить Млада за столичком») молодої джазової співачки Марини Юрасової, що виступає під сценічним псевдонімом Млада. У цьому проекті співачка представила власне бачення українських народних пісень в оригінальних джазових аранжуваннях. До роботи над альбомом були залучені чи не найвідоміші українські джазмени: Віталій Іванов (саксофон), Олексій Саранчін  (клавішні), Володимир Шабалтас (гітара), Денис Дудко (контрабас), Сергій Табунщик  (ударні), Роман Гриньків (бандура), Родіон Іванов (клавішні).

Автором аранжувань став Павло Шепета. Всього ж до альбому увійшло сім пісень плюс два бонус-треки, у тому числі і трек «Кроковеє колесо», присвячений культовому джазовому гітаристу Пету Метіні (Pat Metheny), чия музика надихнула митців на створення диску.

 «Тихою сенсацією» назвав вихід альбому відомий музичний критик та радіоведучий Олексій Коган і відзначив трепетно-витончене поводження Млади з народною музикою, а також оригінальне звучання її голосу – архаїчне і сучасне водночас.

На презентації диску відбувся й перший «живий» виступ «збірного» зіркового колективу, в планах якого, окрім клубних концертів, передбачена і активна участь в етнічних та джазових фестивалях.

Марина Юрасова народилась 8 січня 1979 року в Києві, навчалась спочатку в музичній школі по класу фортепіано, а потім в київському державному музичному училищі ім. Р. М. Глієра на факультеті естрадного вокалу у відомого педагога Т. М. Руссової. Ще студенткою почала писати пісні, з якими потрапила на фестиваль «Червона Рута-97», де стала дипломанткою. В училищі ж були й перші спроби джазового вокалу.

Останніми роками приймала участь у різних  творчих проектах українських

джазових музикантів. В 2003 році була запрошена до запису альбому Ігора Закуса «Присвяти». Також створювала ексклюзивні концертні програми, з якими виступала в музичних клубах Києва.

Як найцікавіші проекти (не враховуючи альбом «Ой весна, весна…») можна відзначити:

 «Мрії Козерогів» 2002 р.- ліричний джазовий проект. «Дитячий проект» 2004р. – за основу якого  взяті дитячі пісні з відомих  фільмів та мультфільмів. «Акустичний проект пісень Бьорк» 2005 р.-  Програма складалась з пісень відомої співачки Бьорк з метою відтворення їх в сучасному  джазовому варіанті.